Macierzanka to nieduża krzewinka, tworząca gęste i bardzo zwarte darnie o pędach wznoszących się lub płożących. Łodygi macierzanki pokryte są gęsto drobnymi listkami oraz fioletowymi kwiatami. Macierzanka rozpowszechniona jest w wielu zakątkach świata, w tym Azji, Ameryce Północnej oraz w Europie. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Przed wiekami greccy i rzymscy medycy zalecali macierzankę osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi jelit i wątroby.
Jak stosować macierzankę?
1 łyżeczkę suszu zalać 200ml wody o temperaturze 100°C i parzyć pod przykryciem przez 10-15 min. Macierzanka jest odpowiednia do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Napar można stosować do płukania gardła w czasie przeziębienia.
Nazwa produktu: Macierzanka
Producent: Look Food S.A.
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Gramatura: 100g