Fruktoza jest cukrem prostym, występującym naturalnie w owocach, przez co popularnie nazywana jest cukrem owocowym. Fruktoza to naturalny środek słodzący, który doskonale zastępuje biały cukier. Stosuje się ją w przemyśle spożywczym, przede wszystkim do produkcji dżemów, soków i przecierów owocowych. Wykazuje dwa razy większą słodkość niż powszechnie stosowana sacharoza.
Jak stosować fruktozę?
Fruktoza ma szerokie zastosowanie i może stanowić zamiennik tradycyjnego białego cukru podczas przygotowywania potraw. Z powodzeniem można ją stosować za zimno do deserów lub na ciepło do wypieku ciast, ciastek i naleśników. Polecana jest jako dodatek do wytwarzania domowych dżemów, konfitur i soków.
Nazwa produktu: Fruktoza
Producent: Look Food S.A.
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu
Gramatura: 250g/500g