Krystaliczna sól himalajska pochodzi z Pakistanu i wydobywana jest z pasma Karakorum. Złoża znajdują się głęboko pod ziemią – około 500m. Sól himalajska powstała ponad 250 mln lat temu w wyniku działania wysokiego ciśnienia, kiedy Ziemia była jeszcze wolna od zanieczyszczeń cywilizacyjnych. Wydobycie soli odbywa się w tradycyjny sposób, a wydobyte kryształy przypominają strukturą diament.
Jak stosować sól himalajską?
Różowa sól himalajska może służyć zarówno do gotowania, jak i do przyprawiania dań. To doskonały dodatek do sałatek, warzyw, makaronów i kanapek. Wzbogaca smak dań mięsnych i rybnych oraz doskonale sprawdza się do przyrządzania marynat i sosów.
Nazwa produktu: Sól himalajska różowa drobna
Producent: Look Food S.A.
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu
Gramatura: 500g/1000g