Oregano , znane również jako lebiodka pospolita lub dziki majeranek w języku greckim oznacza “radość gór”. Jego właściwości doceniał już Hipokrates i Arystoteles. Przyprawę tą charakteryzuje niepowtarzalny aromat i smak, dlatego jest chętnie używane w kuchni, szczególnie w krajach śródziemnomorskich. Do przyprawiania, stosuje się liście, które posiadają lepszy smak w suszonej postaci niż świeżej.
Jak stosować oregano?
Oregano najczęściej znaleźć można w przepisach kuchni śródziemnomorskiej – szczególnie greckiej i włoskiej. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów, zup, warzyw, makaronów oraz pizzy. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich. W kuchni tureckiej oregano jest stosowany głównie do poprawy smaku i aromatu mięsa, zwłaszcza mięsa baraniego i jagnięcego.
Nazwa produktu: Ekologiczne oregano
Producent: Look Food S.A.
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.
Gramatura: 20g