Soczewica to jedna z najstarszych roślin strączkowych uprawianych na świecie. Była jednym z podstawowych pokarmów starożytnych Rzymian i Greków. Soczewica charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, dlatego stanowi ważny i odżywczy składnik codziennej diety.
Jak stosować zieloną soczewicę?
Soczewica zielona jest nieco bardziej intensywna w smaku niż inne odmiany soczewicy. Świetnie pasuje do dań z dodatkiem kasz, grzybów i mięsa. Soczewica nie wymaga moczenia przed przygotowywaniem, jednak przyspiesza to czas gotowania. Soczewica zielona po ugotowaniu zachowuje sypkość i nie rozpada się. Stanowi idealny dodatek do sałatek, zup i dań głównych. Na bazie soczewicy można przyrządzić warzywne pasztety i burgery. Ponadto sprawdza się jako odżywczy i smaczny farsz do pierogów, gołąbków, krokietów i naleśników.
Nazwa produktu: Ekologiczna zielona soczewica
Producent: Look Food Sp. z o.o.
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.
Gramatura: 400 g