Agar to substancja żelująca, pozyskiwana z morskich wodorostów – krasnorostów. Agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, z kolei zestala w ok. 40-50 °C. Agar jest powszechnie stosowany w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej jako naturalna substancja roślina zastępująca żelatynę. Można go używać jako stabilizatora i zagęstnika do potraw.
Jak stosować agar?
Agar jest stosowany jako zamiennik żelatyny w kremach, galaretkach, musach, konfiturach i sosach.
Sugerowany sposób spożycia: 4 łyżeczki agaru rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Można również namoczyć agar w niewielkiej ilości chłodnej wody i pozostawić na 15 min do napęcznienia. Otrzymany w ten sposób żel dodać do żywności.
Składniki: 100% agaru
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.