Olej arganowy wytwarzany jest z nasion owoców arganii żelaznej, rosnącej wyłącznie w południowej części Maroka. Olej arganowy to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Sprawiło to, że został okrzyknięty „płynnym złotem Maroka”. Tłoczony jest na zimno za pomocą tradycyjnych metod, dzięki czemu zachowuje złocistą barwę i orzechowy aromat. Olej arganowy ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Jak stosować olej arganowy?
Olej arganowy polecany jest do stosowania na zimno, w celu zachowania jego pierwotnych właściwości. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, serów, koktajli, musli oraz pieczywa. Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych. Można go stosować zewnętrznie na skórę i włosy.
Nazwa produktu: Ekologiczny olej arganowy
Producent: Look Food S.A.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Pojemność: 100ml