Naturalne orzeźwienie

By 14 lipca, 2020Dietetyk radzi

Soki są produktami otrzymywanymi z dojrzałych owoców lub warzyw i stanowią skoncentrowane źródło wielu cennych składników odżywczych, które powinny znaleźć się w zrównoważonej i zdrowej diecie. Zarówno soki warzywne, jak i owocowe, zawierają liczne witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Soki są również źródłem kwasów owocowych neutralizujących toksyny z wysoko przetworzonej żywności, a zawarte w nich enzymy wspomagają procesy trawienne. Soki wykazują działanie antynowotworowe, poprawiają funkcje układu pokarmowego, a także wpływają pozytywnie na wygląd naszej skóry. Soki można stosować samodzielnie bądź rozcieńczone wodą jako naturalne orzeźwienie i nawodnienie organizmu.

Soki Look Food są w 100% naturalne, produkowane bez dodatku cukru i konserwantów. Obfitują w witaminy, minerały i prozdrowotne składniki, które działają korzystnie na nasz wygląd, samopoczucie oraz wspomagają leczenie wielu dolegliwości. Soki Look Food, występujące w intensywnych kolorach, charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów. Antyoksydanty to związki odznaczające się właściwościami chroniącymi molekuły organizmu przed utlenianiem. Wolne formy tlenu codziennie atakują nasz organizm, a antyoksydanty mają za zadanie go bronić. W sokach przeważają polifenole,  wśród  których  najważniejszymi  z  punktu  widzenia  aktywności  przeciwutleniającej  są  flawonoidy  i  spokrewnione z nimi antocyjany.  Można znaleźć je w soku z wiśni, aronii, czarnego bzu, buraka, granatu i żurawiny. W każdym występują inne antyutleniacze, mające różne właściwości zdrowotne. Korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest również stosowanie mieszanek soków, np. ekologicznego soku granat – aronia, granat – jabłko czy granat – burak.

Sok z aronii to produkt, który warto mieć w domu przez cały rok, gdyż zawiera najwięcej polifenoli spośród wszystkich roślin. Aronia polecana  jest szczególnie osobom starszym z problemami z układem krążenia. Skutecznie obniża ciśnienie, usuwa złogi cholesterolu z żył i wzmacnia naczynia krwionośne, przez co zapobiega żylakom i pękaniu naczynek włosowatych. Ponadto aronia łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby, a także oczyszcza organizm z toksyn. Antyoksydanty z aronii spowalniają procesy starzenia się organizmu i działają przeciwnowotworowo.

Sok z czarnego bzu posiada głęboki, ciemnofioletowy kolor i wyrazisty lekko cierpki smak. W polskiej medycynie ludowej był stosowany na wiele schorzeń i przypisywano mu magiczne właściwości. Bez łagodzi objawy przeziębienia, obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Stymuluje układ odpornościowy, co pozwala szybciej uporać się z infekcją.  Owoce czarnego bzu posiadają właściwości napotne, moczopędne, lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Dzięki licznym antyoksydantom pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny. Ponadto sok z czarnego bzu zawiera w sobie spore ilości potasu, wapnia i żelaza.

Sok z buraka swój piękny kolor zapewnia obecności betaniny – antyutleniacza wykazującego działanie antynowotworowe. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, są doskonałym środkiem krwiotwórczym, co zapobiega powstawaniu anemii. Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu szkodliwą homocysteinę. Buraki stosowane są także jako środek do poprawy wyników sportowych, ponieważ usprawniają metabolizm w mięśniach. Sok z buraka bierze udział w rozszerzaniu światła naczyń krwionośnych, zwiększając i usprawniając przepływ krwi przez mięśnie.

Sok z granatu to gwarancja długowieczności! Potwierdzeniem tej tezy jest ponad 200 badań naukowych, które udowodniły zdrowotny charakter tego owocu. Obfitują w polifenole, które stanowią skuteczną profilaktykę w chorobach serca i układu krążenia, pomagając zwalczać złogi cholesterolowe w naczyniach krwionośnych. Granaty mają właściwości antynowotworowe. W szczególności zapobiegają nowotworom płuc, prostaty, jelit, skóry oraz piersi. Ponadto, wykazano również, że sok z granatu powoduje obniżenie glukozy we krwi, co sprawia, że jest polecany osobom zmagającym się z  cukrzycą. Granat działa protekcyjnie na wątrobę oraz nerki, a także ma właściwości przeciwbakteryjne, przez co pomaga zwalczyć trądzik.

Sok z żurawiny w medycynie ludowej zalecany jest przy przeziębieniach, chorobach gardła i w stanach zapalnych układu pokarmowego. Wysoka zawartość polifenoli i kwasów organicznych powoduje, że żurawina działa silnie przeciwbakteryjnie. Te właściwości sprawiają, że żurawiana stosowana jest w   infekcjach układu moczowego. Ponadto owoce żurawiny posiadają w swoim składzie witaminy, głównie witaminę A, E i C, a także związki mineralne, takie jak potas i selen. Zawierają również luteinę i β-karoten, co powoduje, że sok z żurawiny wspomaga prawidłowe widzenie.

Sok z wiśni urzeka nie tylko słodkim smakiem, ale i bogactwem składników odżywczych. Wiśnie obfitują w potas, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi oraz w witaminę A, zeaksantynę i luteinę zapewniające prawidłowe widzenie. Liczne antocyjany zawarte w soku z wiśni wspomagają pracę serca. Uszczelniają naczynia krwionośne i korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek. Warto dodać, że sok z wiśni rozrzedza śluz przy stanach zapalnych dróg oddechowych, leczy bezsenność, a także zmniejsza częstotliwość powstawania zaparć.

W szerokiej ofercie dostępne są również soki z kiszonych warzyw: sok z kiszonego ogórka i sok z kiszonej kapusty. Powstają z wody, powstałej podczas procesu kiszenia warzyw. Fermentowane napoje powinny stanowić składnik każdej zdrowej diety, gdyż są źródłem kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym zaliczamy przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy poprzez beztlenowy rozkład węglowodanów na drodze fermentacji mlekowej. Probiotyki zapewniają prawidłowe funkcjonowaniu jelit i biorą udział w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K. Stymulacją układ immunologiczny związany z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (GALT), a dobrze funkcjonujący układ immunologiczny zapewnia nam zdrowie.

Źródło:

Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014

Ciborowska H. , Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014

Borowska EJ, Szajdek A. Składniki dietetyczne i substancje biologiczne w owocach aronii, borówki czernicy i porzeczki czarnej. Bromat Chem Toksykol 2005, supl: 181-184.