Matcha – najzdrowsza herbata na świecie

By Luty 20, 2019 Dietetyk radzi
Matcha zielona herbata sproszkowana

Herbata jest uważana za najpopularniejszy, jak i jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Liście herbaty obfitują w związki aktywne, między innymi katechiny, korzystnie wpływające na nasz organizm. Naukowcy sugerują, że największą ich koncentracją charakteryzuje się specjalny gatunek zielonej herbaty – matcha. Może to oznaczać, że posiada większe potencjalne korzyści zdrowotne niż inne gatunki herbaty.

Czym jest matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata o szmaragdowym, soczystym kolorze. Taki odcień herbaty uzyskuje się dzięki naturalnej i tradycyjnej metodzie uprawy i suszenia. Herbata rośnie pod słomianymi matami, aby zapewnić je odpowiednie dojrzewanie. Odbywa się to według ścisłych, tradycyjnych  procedur. Co najmniej dwa, trzy tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony, a liście nabierają pięknego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Matcha zbierana jest ręcznie, aby mieć pewność, że osiągnięta zostanie najwyższa jakość produktu. W odróżnieniu od innych zielonych herbat, liście matchy są parzone, suszone i bardzo drobno mielone. Matcha stosowana jest w japońskiej ceremonii parzenia herbaty (cha-no-yu) już od 900 lat.

Właściwości prozdrowotne matchy

Polifenole, a ściślej katechiny występujące w herbacie, znane są jako silne antyoksydanty. W ostatnim czasie wzrosła popularność produktów bogatych w przeciwutleniacze, ze względu na wysokie zanieczyszczenie środowiska i przetworzoną żywność. Czynniki te mogą powodować zwiększoną produkcję wolnych rodników. Polifenole, zmniejszając stres antyoksydacyjny, są istotne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. W herbacie odkryto także związek o nazwie galusan epigallokatechiny EGCG, który potencjalnie może odgrywać ważną rolę w ochronie przed nowotworami, przyczyniając się do szybszej eliminacji toksyn kancerogennych.

Jak stosować matchę?

Na bazie tej niezwykłej zielonej herbaty można przygotować energetyzujące koktajle. Matcha służy także jako oryginalny dodatek do wypieków, dodatkowo barwiąc je na zielono. Jednak jeżeli chcemy w pełni wykorzystać właściwości odżywcze tego orientalnego napoju, należy łyżeczkę herbaty rozpuścić w 200 ml wrzącej wody.

 

Bibliografia:

Weiss D.J., Anderton C. R. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011 str. 173–180. 2003.

Bernatoniene J., Kopustinskiene D. M. The Role of Catechins in Cellular Responses to Oxidative Stress. Molecules 20 (4). 2018.