
Wczoraj na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym odbył się II WARSZAWSKI DZIEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ, którego zostaliśmy dumnym sponsorem. Na konferencji pojawiła się oczywiście Monika Krauz, nasza dietetyk, która czujnie wsłuchiwała się w słowa wykładowców. Tematem rozważań był trudny problem insulinooporności. Insulinooporność jest stanem oporności tkanek na działanie insuliny, hormonu regulującemu metabolizm węglowodanów. Zaburzenie to jest ściśle związane z otyłością i cukrzycą typu 2, czyli chorób cywilizacyjnych, które dotyczą coraz szerszej grupy Polaków. Na cukrzycę choruje w Polsce ponad 2 miliony obywateli, a ta liczba stale wzrasta, dlatego edukacja żywieniowa w tej kwestii jest niezwykle istotna.


Prelegenci podczas konferencji przedstawili mechanizmy powstawania insulinooporności, różne jej oblicza, postępowanie dietetyczne oraz groźne skutki nieleczonego zaburzenia. Uczestnicy z dużym zaangażowaniem brali czynny udział w wykładach, zadając dociekliwe pytania w czasie prezentacji. Z kolei podczas przerwy delektowali się ekologicznym sokiem z buraka, który znaleźli w przygotowanych dla gości materiałach promocyjnych.

Bardzo dziękujemy organizatorkom z Zakładu Dietetyki Klinicznej za zaproszenie i tak miłe przyjęcie!