Look Food na II Warszawskich Dniach Dietetyki Klinicznej

By Kwiecień 12, 2019 Aktualności

Wczoraj na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym odbył się II WARSZAWSKI DZIEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ, którego zostaliśmy dumnym sponsorem. Na konferencji pojawiła się oczywiście Monika Krauz, nasza dietetyk, która czujnie wsłuchiwała się w słowa wykładowców. Tematem rozważań był trudny problem insulinooporności. Insulinooporność jest stanem oporności tkanek na działanie insuliny, hormonu regulującemu metabolizm węglowodanów. Zaburzenie to jest ściśle związane z otyłością i cukrzycą typu 2, czyli chorób cywilizacyjnych, które dotyczą coraz szerszej grupy Polaków. Na cukrzycę choruje w Polsce ponad 2 miliony obywateli, a ta liczba stale wzrasta, dlatego edukacja żywieniowa w tej kwestii jest niezwykle istotna.

Prelegenci podczas konferencji przedstawili mechanizmy powstawania insulinooporności, różne jej oblicza, postępowanie dietetyczne oraz groźne skutki nieleczonego zaburzenia. Uczestnicy z dużym zaangażowaniem brali czynny udział w wykładach, zadając dociekliwe pytania w czasie prezentacji. Z kolei podczas przerwy delektowali się ekologicznym sokiem z buraka, który znaleźli w przygotowanych dla gości materiałach promocyjnych.

Bardzo dziękujemy organizatorkom z Zakładu Dietetyki Klinicznej za zaproszenie i tak miłe przyjęcie!