Dziś obchodzimy Tłusty Czwartek – święto słodyczy!

By 20 lutego, 202012 listopada, 2020Inspiracje

Dzisiaj w polskiej tradycji przypada wyjątkowy dzień „Tłusty Czwartek”. W kalendarzu chrześcijańskim jest to ostatni czwartek przed wielkim postem. Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W ten dzień zgodnie z tradycją naszych przodków dozwolone jest objadanie się. Tłusty Czwartek miał być ostatnim sytym dniem przed Wielkim Postem. Najpopularniejszą potrawą podczas świętowania są oczywiście pączki, ale również faworki – chrupie wstążki posypane cukrem pudrem.

Popularny zwyczaj spożywania pączków w Tłusty Czwartek rozpoczął się w polskich miastach już w XVII wieku. Jednak jadano je w nieco innej formie, bo ze skwarkami, nadziewane słoniną! Tradycyjne spożywanie pączków opisuje znane przysłowie: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Czy faktycznie Tłusty Czwartek musi być taki tłusty? Oczywiście jeden tradycyjny pączek smażony na tłuszczu nie zaprzepaści naszych starań o zdrową sylwetkę. Jednak mamy kilka sposobów na to, żeby pączki były nieco zdrowsze. W 3 prostych krokach zmniejszysz kaloryczność pączka nawet o połowę!

  • Zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą!

Użycie mąki razowej w przepisie to prosty sposób, żeby nasze pączki miały więcej błonnika. To ważny składnik, który reguluje perystaltykę jelit. Dodatkowo błonnik wzmacnia uczucie sytości, co spowoduje, że nie sięgniemy po kolejnego pączka.

  • Podmień cukier na ksylitol.

W tradycyjnym przepisie stosujemy około 100 g cukru, co daje nam dokładnie 405 kcal, podczas gdy 100 g ksylitolu to jedynie 241 kcal, czyli prawie po połowę mniej! Smak się nie zmienia, a kalorie uciekają, dlatego warto dokonać takiej zamiany. Zapewniamy, że ciasto bardzo ładnie urośnie również z dodatkiem ksylitolu.

  • Zmień technikę przygotowywania pączków.

Podczas smażenia produkt pochłania sporą ilością tłuszczu, a połączenie węglowodanowo-tłuszczowe nie jest korzystne dla utrzymania smukłej sylwetki. Proponujemy przygotowane pączki upiec w piekarniku, nie tylko będą zdrowsze, ale i nabiorą smacznej chrupiącej skórki.

Serwujemy Wam dziś pączki w wersji odchudzonej. Zamiast smażyć je na głębokim oleju można upiec je w piekarniku. Nasze pączki najlepiej smakują z domową konfiturą z malin.

Do przygotowania pączków potrzebne Wam będą:

  • 50 g oleju kokosowego Look Food
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 125 ml mleka ryżowego
  • 100 g ksylitolu Look Food
  • 2 jajka
  • szczypta soli himalajskiej Look Food

Poniżej wskazówki na to jak wykonać ciasto drożdżowe.

  1. Z części mąki, drożdży, cukru i mleka przygotować rozczyn i odstawić na 30 minut.
  2. Resztę mąki przesiać, olej rozpuść i wymieszać wszystkie składniki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.
  3. Następnie rozwałkować na grubość 2 centymetrów i wykrawać niego kółeczka. Pączki ułożyć na formie do pieczenia,wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika nastawionego na 170°C i piec przez 25 minut.

Smacznego!