Skip to main content

Dieta bezglutenowa na słodko

By 2 stycznia, 2021Dietetyk radzi

Obecność glutenu w żywności ma charakter globalny – jest on składnikiem powszechnie stosowanych zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa. W czasach, gdy przemysł produkcji żywności wykorzystuje całą masę środków chemicznych (ulepszaczy, konserwantów czy barwników) oraz sięga chętnie po modyfikacje genetyczne (GMO), gluten stał się kontrowersyjnym białkiem, które jest oskarżane o powodowanie poważnych schorzeń układu pokarmowego człowieka.

Tak naprawdę, to nie samo białko glutenu jest toksyczne dla ludzkiego organizmu, a właśnie jego liczne modyfikacje. To z trawieniem tych sztucznych nowości czasem nie może sobie poradzić nasz układ pokarmowy. Spożywanie modyfikowanego białka glutenu może powodować różne objawy ze strony naszego organizmu – wysypki skórne, bóle brzucha, problemy z perystaltyką jelit. Nietolerancja lub nadwrażliwość na gluten przyjmuje zasadniczo dwie formy: alergię pokarmową i celiakię.

Alergię pokarmową można opanować poprzez eliminację produktów zawierających gluten.
Z kolei jedyną metodą radzenia sobie z celiakią jest stałe i bezwarunkowe stosowanie diety ściśle bezglutenowej.

Niezwykle istotne w utrzymaniu każdej diety jest to, aby była ona smaczna. Bez wątpienia taką rolę spełniają słodycze. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom proponujemy Państwu całą gamę Naszych bezglutenowych ciastek BiaMar. Wszystkie one wytwarzane
są w Naszym zakładzie w Skawinie nastawionym wyłącznie na produkcję bezglutenową,
co zapewnia uzyskanie produktu w 100 % bezglutenowego zgodnie z najwyższymi standardami. Różnorodność smaków ciastek BiaMar sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Zapraszamy do zapoznania się z Naszą ofertą ciastek BiaMar na Naszym sklepie oraz
w innych sklepach e-commerce i stacjonarnych.