Warzywne wypieki: ciasto z fasoli

By Kwiecień 24, 2019 Maj 10th, 2019 Inspiracje

Ciasto czekoladowe z fasoli jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych tłustych i słodkich wypieków! Takim fasolowym deserem możesz śmiało cieszyć się na diecie odchudzającej. Nie zawiera cukru, ani tłuszczu! Zaskocz znajomych zabierając ciasto na imprezę, jest nie tylko niskokaloryczne, ale też bardzo smaczne. Nie zorientują się nawet, że nie ma w nim ani mąki, ani cukru, a już na pewno, że głównym składnikiem jest czerwona fasola!

Ciasta z fasoli są zawsze bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Sposób ich przygotowania polega na zmiksowaniu składników i ich upieczeniu. Ciasto, które dzisiaj chcielibyśmy zaproponować jest bezglutenowe, bez laktozy i bez dodatku cukru. Do jego przygotowania użyliśmy fasoli czerwonej, czyli takiej która najczęściej kojarzy nam się z pikantnymi daniami kuchni meksykańskiej, jak się jednak okazuje doskonale sprawdza się również jako deser.

Fasolka czerwona charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Jako roślina strączkowa jest bogatym źródłem białka. Ponadto jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego funkcjonowanie układu pokarmowego.

Składniki:

  • 400g ugotowanej czerwonej fasoli (może być fasola z puszki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka ksylitolu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstałą masę przelać do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Ciasto można dodatkowo polać czekoladową polewą. Wystarczy 2 łyżki kakao zmieszać z 2 łyżkami oleju kokosowego.

Wartość odżywcza Całego ciasta Jednej porcji
Wartość energetyczna 747 kcal 75 kcal
Białko 51,2 g 5,1 g
Tłuszcz 18,0 g 1,8 g
Węglowodany 102,2 g 10,2 g
Błonnik 24,7 g 2,5 g