
Podstawą naszej diety powinny być warzywa. Często niestety tak nie jest… Należy pamiętać, że warzywa i owoce są źródłem cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednymi z najzdrowszych warzyw, których często brakuje w naszej diecie są zielone warzywa liściaste. Warzywa te obfitują w witaminy, antyoksydanty, błonnik i chlorofil. Chlorofil jest to barwnik roślinny o intensywnym zielonym kolorze, który wykazuje działanie oczyszczające i odtruwające. Działanie to wzmacnia obecność błonnika, który oczyszcza i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Te właściwości zielonych warzyw spowodowały, że są one znakomitą bazą do przygotowania koktajli. To dobry sposób na dostarczenie do organizmu dziennej porcji warzyw i owoców.
Przedstawiamy 3 propozycje zielonych, oczyszczających smoothie przepełnionych witaminami z podwójną dawką chlorofilu i błonnika!
1) Smoothie z jarmużem
Składniki:
- 3 liście jarmużu
- jabłko
- łyżeczka błonnika kokosowego Look Food
- łyżeczka syropu z agawy Look Food
- łyżeczka nasion chia Look Food
- szczypta spiruliny
- sok z połowy cytryny
- szklanka wody

2) Smoothie ze szpinakiem
Składniki:
- szklanka świeżego szpinaku
- 1 banan
- sok z 1 jednej limonki
- 1 łodyga selera naciowego
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta chlorelli Look Food
- łyżeczka błonnika owsianego Look Food
- pół szklanki wody

3) Smoothie z pietruszki
Składniki:
- pęczek pietruszki
- banan
- jabłko
- sok wyciśnięty z cytryny
- pół szklanki wody
- łyżeczka błonnika lnianego Look Food
- łyżeczka erytrytolu Look Food
- łyżeczka młodego jęczmienia Look Food
