W roli głównej – MĄKA KASZTANOWA

By Marzec 6, 2018Dietetyk radzi

Kasztan jadalny (Castanea sativa) jest potężnym drzewem z rodziny bukowatych. Nie jest ono spokrewnione ze znanym nam kasztanowcem zwyczajnym (Aesculus hippocastanum), który powszechnie rośnie w polskich parkach. Nasz klimat nie sprzyja kasztanom jadalnym, które wolą cieplejsze rejony, takie jak Włochy. To stamtąd pochodzą najlepsze i najsmaczniejsze kasztany, które można jeść na surowo, pieczone lub gotowane. W Polsce owoce kasztanów jadalnych są jeszcze trudno dostępne, ale produkowana z nich mąka zachowuje ich właściwości zdrowotne i smakowe. Mąka kasztanowa mimo, że jest bezglutenowa posiada bardzo zbliżoną teksturę do mąki pszennej, dlatego może stanowić jej zamiennik. Szczególnie z uwagi na to, że mąka uzyskana z kasztanów przewyższa mąkę pszenną wartością odżywczą.  

Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o kasztany jadalne?

  1. Dostarczają błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i pomaga zachować prawidłową mikroflorę jelitową. Wysoka ilość błonnika zmniejsza także absorpcję cholesterolu z przewodu pokarmowego.
  2. Spośród innych mąk z orzechów mąka kasztanowa wyróżnia się niską zawartością tłuszczu (2,1g/100g). Przykładem może być mąka migdałowa, która w połowie składa się z kwasów tłuszczowych.
  3. Kasztany jadalne zawierają potas – który pomaga uregulować ciśnienie krwi, wapnia – budulec kostny i żelazo – pierwiastek krwiotwórczy.
  4. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu może być spożywane przez osoby z jego nietolerancją.
  5. Zawierają ważne dla zdrowia foliany, które pomagają regulować funkcje i wzrost komórek ciała. Ich niedobór może skutkować zwiększonym ryzykiem chorób serca i złym samopoczuciem.

 

Jak możemy wykorzystać mąkę kasztanową w kuchni?

 

Mąka kasztanowa sprawdza się doskonale zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Mąka pozyskiwana z delikatnych włoskich kasztanów jadalnych może być stosowana samodzielnie, bądź w połączeniu z innymi mąkami. Używa się jej jako dodatku do pieczenia domowego chleba, który dzięki niej zaskakuje lekko słodkim, orzechowym smakiem. Najlepiej komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Na bazie mąki kasztanowej powstają tradycyjne włoskie naleśniki, nazywane ciacci. Do ich przygotowania wystarczą tylko 2 składniki – mąka kasztanowa i woda!

 

Tradycyjne włoskie ciacci

Składniki:

  • szklanka mąki kasztanowej
  • szklanka wody
  • szczypta cukru kokosowego

Wykonanie:

Składniki ciasta połączyć, wymieszać, a następnie smażyć naleśniki z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Naleśniki znakomicie smakują z dodatkiem włoskich serów, np. ricotty, mascarpone. Świetnie komponują się też z owocami i miodem, tworząc idealny deser. Z kolei z dodatkiem grzybów i rozmarynu stworzą wykwintną kolację.

 

Bibliografia:

Wyrobiej E., Mądrzak J., Piecyk M. Zawartość wybranych składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w produktach z konopi siewnych (Cannabis staiva L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa Mill). Bromatologia, Chemia, Toksykologia XLVIII, str. 573-577. 2015

Borges O. i wsp. Nutritional quality of chestnut (Castanea sativa Mill) cultivars from Portugal. Food Chemistry 106, 3 str. 976-984. 2008

Cruz B. R. i wsp. Chemical composition and functional properties of native chestnut starch (Castanea sativa Mill). 94, 1, str. 594-602. 2013

https://ndb.nal.usda.gov