Sok z kiszonego buraka. Nowość w ofercie Look Food!

By 22 stycznia, 2020Produkty

Najnowsze trendy żywieniowe wskazują, że żywnością, która będzie królować w 2020 roku będą produkty powstałe w wyniku fermentacji. Na szczególną uwagę zasługują te, które są dodatkowo wegańskie, czyli wszelkie fermentowane warzywa. Na czym właściwie polega proces fermentacji mlekowej? Podczas fermentacji mikroorganizmy, przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego przetwarzają węglowodany zawarte w warzywach w kwas mlekowy, co niesie za sobą ogromne korzyści zdrowotne. Duża ilość kwasu mlekowego spowodowana obecnością bakterii probiotycznych, wpływa pozytywnie na naturalną florę bakteryjną jelit. Dzięki temu produkty fermentowane mają właściwości ochronne i wspierają układ odpornościowy. Regularne spożycie warzywnych przetworów fermentowanych może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji.

Proces fermentacji to najstarszy, a zarazem najzdrowszy sposób przedłużania trwałości żywności. W średniowieczu fermentacja była jednym z najpopularniejszych sposobów konserwacji żywności. Nikt nie wiedział jeszcze, że jest w rzeczywistości bardzo zdrowy. W Polsce kiszone przetwory stały się podstawą żywienia w sezonie zimowym. Do kiszenia w tradycji polskiej stosowane są najczęściej ogórki oraz kapusta. Jednak coraz częściej można spotkać się z kiszonym kalafiorem, brokułem, a także burakiem.

W ofercie produktów fermentowanych Look Food stałe miejsce mają już sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego ogórka, które są bardzo lubiane przez naszych klientów. Dzisiaj do portfolio dołącza sok z kiszonego buraka. Nasz tradycyjny sok z buraków zyskał popularność, ze względu na jego nieoczekiwany słodkawy i wyrafinowany smak. Mamy nadzieję, że wersja kiszona dorówna jego popularności.

Sok z kiszonego buraka polecany jest bezpośrednio do picia, najlepiej codziennie, by w pełni móc skorzystać z jego wyjątkowych właściwości. Na bazie kiszonego soku można wykonać również tradycyjny barszcz czerwony. Bardzo prosty przepis na jego przygotowanie znajdziecie poniżej.

Potrzebne Wam będą:

  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 750 ml soku z kiszonego buraka Look Food
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • sól himalajska różowa Look Food
  • pieprz czarny

Wywar należy zagotować, a następnie wlać do niego sok z buraka. Do barszczu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Na koniec wystarczy przelać do miseczek i udekorować zieloną pietruszkę.

Smacznego!