Smaczne i zdrowe desery z truskawkami

By Maj 28, 2018Dietetyk radzi

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych owoców, stąd ich niezłomna popularność. Niewątpliwie możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Na bazie truskawek można zrobić smoothie, lemoniadę, galaretkę, a także dodać je do ciasta, owsianki czy omletów.

Nie należy zapominać o tym, że truskawki są skarbnicą cennych składników odżywczych. Przede wszystkim są źródłem cennej dla naszego organizmu witaminy C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto dostarczają kwasu foliowego, witaminy A, luteiny oraz ważnych minerałów: potasu, wapnia i magnezu. To również świetne źródło flawonoidów i błonnika. Wśród jagód, truskawka jest najlepiej przebadanym owocem. Wiele badań dowodzi licznych korzyści płynących ze spożycia truskawek. Dowiedziono, że truskawki zmniejszają stan zapalny, stres oksydacyjny, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz pomagają uchronić się przed różnymi typami nowotworów.

Sezon na truskawki w Polsce trwa zdecydowanie za krótko, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Najbardziej popularnym deserem o tej porze roku są truskawki z bitą śmietaną. My uważamy jednak, że jest możliwe przygotowanie zdrowszego, bardziej wartościowego deseru na bazie tych popularnych owoców.

Truskawkowy pudding chia:

Składniki:

  • szklanka truskawek
  • 1 łyżka soku z aronii
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Truskawki zmiksować wraz z sokiem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na kilka godzin do lodówki, do momentu aż nasionka napęcznieją.

Uwaga! Dodatek aronii wzmocni siłę antyoksydacyjną deseru!

 

Panna cotta z sosem truskawkowym

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 4 łyżki agaru

sos:

  • szklanka truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Składniki sosu zmiksować za pomocą blendera. Mleko przelać do garnka, dodać ksylitol  i zagotować. Do gotującego się mleka dodać agar i gotować aż cały się rozpuści. Gorący krem wlać do naczyń i odstawić do stężenia. Gotowe desery polać sosem truskawkowym.

 

Omlet pełnoziarnisty z truskawkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szklanka truskawek

Wykonanie:

Białka ubić z erytrytolem na gładką pianę. Następnie dodać do niej żółtka oraz mąkę i wymieszać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy i wlać masę. Smażyć z obu stron do momentu zarumienienia się omletu. Podawać ze świeżymi truskawkami.