Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna jest znana od setek lat w ziołolecznictwie jako roślina posiadające niezwykłe właściwości prozdrowotne. Jest bogatym źródłem żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, a także witaminy C, B2, K i prowitaminy A (β-karotenu). Ponadto zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwasy organiczne, olejki eteryczne, flawonoidy i fitosterole.

Najważniejsze zalety pokrzywy:

-wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych

-stymuluje układ immunologiczny

-wykazuje działanie antynowotworowe i antyoksydacyjne

-przeciwdziała tworzeniu się miażdżycy

-pobudza apetyt

-korzystnie wpływa na urodę: zmniejsza skłonność skóry do wyprysków, ogranicza wypadanie włosów

-łagodzi objawy reumatyzmu

-poprawia funkcje trawienne

-wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych

-posiada działanie krwiotwórcze

-wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu

-zapobiega wrzodom żołądka i jelit

Jak stosować pokrzywę?

Do filiżanki wsypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać wodą o temperaturze ok. 96°C i parzyć przez 5 minut.

Nazwa produktu: Pokrzywa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 100 g

<