Morwa biała

Morwa biała to roślina liściasta należąca do rodziny morwowatych. Jej rodzimym miejscem występowania jest Azji południowo-wschodnia, gdzie od dawna jest powszechnie stosowana w medycynie ludowej ze względu właściwości prozdrowotne. Do Polski dotarła dopiero w XIX, ale szybko zdobyła uznanie. Morwa stanowi bogactwo witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6). Napar z liści polecany jest szczególnie osobom zmagającym się z cukrzycą, ponieważ pomaga uregulować poziom cukru we krwi.

Najważniejsze zalety morwy białej:

-hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów złożonych, przez co ogranicza wchłanianie cukrów

-stabilizuje poziom glukozy we krwi

-zmniejsza apetyt

-pobudza laktację u kobiet karmiących piersią

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-łagodzi objawy grypy i przeziębienia

-zapobiega tworzeniu się plam skórnych

-zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy

-wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe

-może obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera

-wspomaga proces utraty masy ciała

Jak stosować morwę białą?

Do filiżanki wsypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem.  W celu osiągnięcia najlepszych efektów, zaleca się codzienne picie naparu z białej morwy.

Nazwa produktu: Morwa biała

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 70 g

<