Morwa biała

Morwa biała (Morus alba L.) to gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych. Nazwa pochodzi od barwy pąków liściowych, a nie, jak mogłoby się wydawać, od owoców. Owoce w zależności od nasycenia antocyjanami uzyskują kolor od białego do fioletowego. Pierwotnie morwa stanowiła pokarm dla jedwabników. Ojczystym miejscem występowania morwy są Chiny, w których uprawiana jest od wieków. W medycynie Dalekiego Wschodu wykorzystywano korę, liście, owoce, a nawet korzenie. Mieszkańcy Himalajów mielili liście na mąkę, która stanowiła odżywkę, wzmacniającą podczas długich podróży.

Jak stosować morwę białą?

Do filiżanki nasypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać wrzątkiem i parzyć około 10 minut pod przykryciem.  W celu osiągnięcia najlepszych efektów, zaleca się codzienne picie naparu z białej morwy.

Nazwa produktu: Morwa biała

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Gramatura: 70g

<