Melisa

Melisa stosowana jest w polskiej medycynie ludowej od dawna i wierzy się, że ma gwarantować długowieczność. Napar z melisy ma cytrynowy aromat i stanowi panaceum na wiele dolegliwości. Słynie przede wszystkim ze swoich właściwości uspokajających, dlatego w lecznictwie stosowana jest jako środek na nerwicę i spokojny sen. Liście melisy lekarskiej zwierają m.in. polifenole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne i witaminy.

Najważniejsze zalety melisy:

-posiada właściwości uspokajające i nasenne

-stymuluje układ nerwowy do walki z drobnoustrojami

-łagodzi objawy przeziębienia i grypy

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-działa kojąco na cerę i nadaje jej młody wygląd

-zmniejsza objawy demencji starczej

-pobudza wydzielanie soku żołądkowego wspomagając trawienie

-wykazuje działanie rozkurczające, co łagodzi bóle menstruacyjne

-łagodzi bóle głowy, również te pochodzenia migrenowego

Jak stosować melisę?

Do filiżanki nasypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem.  Można spożywać ją z dodatkiem naturalnego słodzika np. stewii bądź ksylitolu.

Nazwa produktu: Melisa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 70 g

<