Macierzanka

Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) to nieduża krzewinka, tworząca gęste i bardzo zwarte darnie o pędach wznoszących się lub płożących. Łodygi macierzanki pokryte są gęsto drobnymi listkami oraz fioletowymi kwiatami. Macierzanka rozpowszechniona jest w wielu zakątkach świata,  w tym Azji, Ameryce Północnej oraz w Europie. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Przed wiekami greccy i rzymscy medycy zalecali macierzankę osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi jelit i wątroby.  Za niezwykłe właściwości lecznicze i piękny zapach macierzanki odpowiedzialny jest olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są fenole: tymol i karwakrol oraz terpeny: cymon, terpineol i cytral. Macierzanka obfituje również we flawonoidy garbniki, kwasy organiczne, saponiny i sole mineralne, przede wszystkim litu i glinu.

Najważniejsze zalety macierzanki:

  • wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
  • łagodzi objawy zapalenia i zapobiega rozwojowi bakterii w górnych drogach oddechowych
  • pomaga usuwać złogi i pyły osadzające się na drogach oddechowych
  • powoduje zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, przez co ułatwia trawienie i poprawia apetyt
  • stosowana zewnętrznie pomaga w usuwaniu trudno gojących się ran
  • łagodzi dolegliwości związane z miesiączką
  • skutecznie przynosi ukojenie w bólach reumatycznych i nerwobólach
  • działa odprężająco

Jak stosować macierzankę?

Sugerowany sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu zalać 200ml wody o temperaturze 100°C i parzyć pod przykryciem przez 10-15 min. Macierzanka jest odpowiednia do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Należy stosować ją jako środek odkażający w stanach nieżytowych gardła, oskrzeli i krtani, a także przy uporczywym katarze i kaszlu.

Nazwa produktu: Macierzanka

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym miejscu

Gramatura: 100 g

<