Gojnik

Gojnik (Sideritis scardica) występuje naturalnie w regionie Bałkanów. Najbardziej znany jest w Grecji, gdzie powszechnie nazywa się go „grecką herbatą górską”. A to ze względu na to, że jego naturalnym środowiskiem są dziewicze tereny górskie, położone powyżej 1000m n.p.m. Greccy pasterze podczas wypasu owiec stosowali gojnik do robienia naparów, dlatego często określa się go także jako herbata pasterzy. Łacińska nazwa „Sideritis”, oznaczająca w języku angielskim “Ironwort” wzięła się z czasów starożytnych, gdzie gojnik stosowano jako środek przyspieszający gojenie się ran u żołnierzy. Uznawano go za najlepszy środek na tzw.  “rany z broni z żelaza”.

Jak stosować gojnik?

Połamane wcześniej 1-2 gałązki gojnika wrzucić do szklanki i zalać wodą o temperaturze 100°C (200 ml). Parzyć pod przykryciem przez około 5 minut.

Nazwa produktu: Gojnik

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Gramatura: 40g

<