Ksylitol

Ksylitol, nazywany cukrem brzozowych, pod względem chemicznych jest alkoholem polihydroksylowym. Naturalnie występuje w wielu roślinach, ale najczęściej pozyskuje się go z brzozy. Ksylitol wyglądem przypomina sacharozę i tak samo smakuje, jednak ma znacznie niższą zawartość energetyczną i posiada niski indeks glikemiczny. Z tego względu jest świetną alternatywą dla białego cukru, szczególnie polecany jest osobom z cukrzycą.

Najważniejsze zalety ksylitolu:

posiada niski indeks glikemiczny przez co nie podnosi poziomu cukru w organizmie

-jest naturalną substancją słodzącą

-może zwiększać mineralizację kości poprzez ułatwione przyswajanie wapnia i magnezu więc przeciwdziała występowaniu osteoporozy

-posiada taką samą słodkość jak sacharoza

-nie jest poddawany procesowi fermentacji w przewodzie pokarmowym i hamuje rozwój grzybic

-redukuje płytkę nazębną i wzmacnia szkliwo

-stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie

-może zwiększać syntezę kolagenu w skórze poprawiając jej elastyczność i zapobiegając występowaniu zmarszczek

-w jednej łyżeczce znajduje się 12kcal

Jak stosować ksylitol?

Z powodzeniem zastępuje tradycyjny biały cukier. Można go stosować na zimno do deserów lub na ciepło do wypieku ciast, ciastek i naleśników. Powszechnie wykorzystywany jest do słodzenia napojów. Jest stosowany do produkcji dżemów, konfitur i soków.

Nazwa produktu: Ksylitol

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Pojemność: 250 g / 500 g

<