Ekologiczny cukier z agawy

Ekologiczny cukier z agawy otrzymywany jest metodami naturalnymi z syropu z rdzenia agawy. Syrop pozyskiwany jest z niektórych gatunków agawy, głównie z Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje go przyjemny smak, podobny do miodu. Cukier pozyskiwany z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny. Składa się głównie z fruktozy oraz glukozy. Fruktozy jest w nim najwięcej – nawet do 90%. Ponadto nektar z agawy jest źródłem niewielkich ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Najważniejsze zalety cukru z agawy:

  • wykazuje niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jego spożycie nie powoduje gwałtownego zwiększenia poziomu cukru we krwi
  • posiada słodkość 3 razy większą od tradycyjnego białego cukru
  • agawa jest źródłem inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem, przez co dba o florę bakteryjną układu pokarmowego i lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego
  • nie jest poddawany procesowi rafinacji

Jak stosować cukier z agawy?

Cukier z agawy to naturalna substancja słodząca, doskonale zastępująca cukier i sztuczne słodziki. Stanowi idealny dodatek do kawy i herbaty. Ponadto jest bardzo dobrze rozpuszczalny również w zimnych napojach. Cukier z agawy to doskonały dodatek do wypieków, m.in. gofrów, naleśników, omletów i ciast, a także do sałatek owocowych, jogurtów, musli, a nawet marynat do mięsa.

Nazwa produktu: Ekologiczny cukier z agawy

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 250 g

<