Sól himalajska czarna drobna

Czarna sól, inaczej Kala Namak, pozyskiwana jest w kopalniach w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie. Wydobycie soli odbywa się w tradycyjny sposób, a wydobyte kryształy przypominają strukturą diament. To przyprawa o ostrym, charakterystycznym aromacie. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu, czyli podstawowy składnik każdej soli oraz związki siarki. To właśnie te substancje nadają jej kolor i charakterystyczny zapach. Czarna sól była znana już w starożytności, gdzie uznawano ją za niezwykle cenny surowiec. Służyła do odprawiania ceremonii religijnych i konserwowania żywności.

Jak stosować czarną sól himalajską?

Czarna sól himalajska jest popularna wśród wegan i wegetarian. Z jej dodatkiem przygotowuje się wegańską tofucznicę. Ponadto sprawdza się jako składnik pikantnych dań kuchni indyjskiej. Może służyć zarówno do gotowania, jak i do przyprawiania potraw. Stanowi dodatek do sałatek, warzyw, makaronów i kanapek. Wzbogaca smak dań mięsnych i rybnych oraz doskonale sprawdza się do przyrządzania marynat i sosów.

Nazwa produktu: Czarna sól himalajska drobna

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 500g

<