Oregano

Oregano , znane również jako lebiodka pospolita lub dziki majeranek w języku greckim oznacza “radość gór”. Jego lecznicze właściwości doceniał już Hipokrates i Arystoteles. Słynni greccy uczeni wykorzystywali oregano do zwalczania bóli reumatycznych, dolegliwości żołądkowych i chorób skóry. Zioło to dostarcza do organizmu cennych składników, takich jak: witamina A, tokoferole, witamina K, żelazo, wapń, mangan oraz błonnik pokarmowy. Dodatkowo zawiera tymol o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Przyprawę tą charakteryzuje niepowtarzalny aromat i smak, dlatego jest chętnie używane w kuchni, szczególnie w krajach śródziemnomorskich. Do przyprawiania, stosuje się liście, które posiadają lepszy smak w suszonej postaci niż świeżej.

Najważniejsze zalety oregano:

  • łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: biegunka i wzdęcia
  • działa przeciwskurczowo, napotnie, moczopędnie i żółciopędnie
  • stosowany jako środek łagodzący dolegliwości układu oddechowego
  • polecany jest w diecie diabetyków, pomaga stabilizować poziom cukru we krwi
  • zmniejszenia uczucia głodu
  • przyczynia się do prawidłowej perystaltyki jelit i wyregulowania rytmu wypróżnień
  • obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu i trójglicerydów
  • chroni przed wolnymi rodnikami, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych
  • wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne

Jak stosować oregano?

Oregano najczęściej znaleźć można w przepisach kuchni śródziemnomorskiej – szczególnie greckich i włoskich. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów, zup, warzyw, makaronów oraz pizzy. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich. W kuchni tureckiej, oregano jest stosowany głównie do poprawy smaku i aromatu mięsa, zwłaszcza mięsa baraniego i jagnięcego.

Nazwa produktu: Ekologiczne oregano

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 20 g

<