Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty

Ryż jest powszechnie uprawiany w Azji już od kilku tysięcy lat. Dzięki wyprawom Aleksandra Wielkiego dotarł do Grecji, a następnie za sprawą kolonizatorów – do obu Ameryk. Dzisiaj ryż stanowi podstawowy składnik diety ludzi na całym świecie. Ryż brązowy, pełnoziarnisty zawiera warstwę otrąb i dzięki temu ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Jak stosować ryż brązowy długoziarnisty?

Ryż brązowy wymaga dłuższego gotowania niż  tradycyjna biała odmiana. Należy go gotować na małym ogniu około 30 min w wodzie z odrobiną soli. Stanowi doskonały składnik zup, potraw jednogarnkowych, sałatek oraz zapiekanek. Posiada lekko orzechowy posmak.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.

<