Sól himalajska czarna drobna

Czarna sól, inaczej Kala Namak, pozyskiwana jest w kopalniach w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie. Wydobycie soli odbywa się w tradycyjny sposób, a wydobyte kryształy przypominają strukturą diament. To przyprawa o ostrym, charakterystycznym aromacie. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu, czyli podstawowy składnik każdej soli oraz siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór. To właśnie te substancje nadają jej kolor i charakterystyczny zapach. Czarna sól była znana już w starożytności, gdzie uznawano ją za niezwykle cenny surowiec. Służyła do odprawiania ceremonii religijnych i konserwowania żywności. Czarna sól powstała ponad 250 mln lat temu w wyniku działania wysokiego ciśnienia, kiedy ziemia była jeszcze wolna od zanieczyszczeń cywilizacyjnych i toksyn, co sprawia, że charakteryzuje ją wysoka czystość chemiczna. W odróżnieniu od tradycyjnej soli kuchennej zawiera dodatkowo ponad 80 pierwiastków chemicznych, dobrze przyswajalnych przez organizm.

Najważniejsze zalety czarnej soli himalajskiej:

-odznacza się wysoką czystością chemiczną

-zawiera ponad 80 składników mineralnych

-wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne

-łagodzi objawy zapalenia górnych dróg oddechowych

-wygładza i zmiękcza skórę oraz jest pomocna w leczeniu trądziku i łuszczycy

-zapobiega powstawaniu choroby reumatycznej

-łagodzi dolegliwości trawienne i przeciwdziała zaparciom

Jak stosować czarną sól himalajską?

Czarna sól himalajska jest popularna wśród wegan i wegetarian. Najczęściej jest używana jako składnik do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Może służyć zarówno do gotowania, jak i do przyprawiania potraw. Jest niezastąpionym dodatkiem do sałatek, warzyw, makaronów i kanapek. Wzbogaca smak dań mięsnych i rybnych oraz doskonale sprawdza się do przyrządzania marynat i sosów. Jej charakterystyczny aromat siarki sprawia, że idealnie komponuje się z jajecznicą.

Nazwa produktu: Czarna sól himalajska drobna/gruba

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 500 g

Rodzaje: drobna/gruba

<