Sól himalajska biała gruba

Krystaliczna biała sól himalajska pochodzi z Pakistanu i wydobywana jest z pasma górskiego Karakorum. Okrzyknięta została „najzdrowszą solą na ziemi”. Powstała 250mln lat temu, przez co charakteryzuje się wysoką czystością chemiczną. Sól himalajska uważana jest za najczystszą sól, jaką można znaleźć na ziemi. Wydobycie soli odbywa się w tradycyjny sposób, a wydobyte kryształy strukturą przypominają diament. W Himalajach znana jest jako „białe złoto”, ponieważ zawiera ponad 80 drogocennych pierwiastków chemicznych. Minerały znajdujące się w soli himalajskiej mają formę łatwo przyswajalną  przez nasz organizm i z łatwością poddawane są procesowi metabolizmu. Różnorodność kolorów, jakie posiada sól himalajska wynika z odmienności dominujących w niej minerałów. Biała sól charakteryzuje wyższą zawartością wapnia niż sól różowa i czarna.

Najważniejsze zalety białej soli himalajskiej:

-zawiera ponad 80 dobrze przyswajalnych składników mineralnych

-dostarcza wapń – budulec kostny

-wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne

-wygładza i zmiękcza skórę oraz jest pomocna w leczeniu trądziku i łuszczycy

-łagodzi alergie skórne i pokarmowe

-zapobiega powstawaniu choroby reumatycznej

-łagodzi objawy zapalenia górnych dróg oddechowych

-pomaga kontrolować poziom wody w organizmie

-uśmierza dolegliwości związane z chorobami zatok

-w celach kosmetycznych doskonale sprawdza się w roli peelingu

Jak stosować białą sól himalajską?

Biała sól himalajska może służyć zarówno do gotowania, jak i do przyprawiania dań. Doskonała jako dodatek do sałatek, warzyw, makaronów i kanapek. Wzbogaca smak dań mięsnych i rybnych. Stanowi wyjątkowy składnik marynat i sosów.

Nazwa produktu: Sól himalajska biała

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Pojemność: 500 g/1000 g

Rodzaje: drobna/gruba

<