Agar-agar

Agar – agar to substancja żelująca, pozyskiwana z morskich wodorostów – krasnorostów. Jej głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, z kolei zestala w 40-50 °C. Agar jest powszechnie stosowany w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej jako naturalna
substancja roślina zastępująca żelatynę. Można go używać jako stabilizatora i zagęstnika do potraw. Agar-agar zawiera białko, jod, magnez, wapń, sód i potas. Dzięki silnym właściwościom pęczniejącym agar może być dodawany do posiłków w czasie diety odchudzającej, ponieważ nadaje uczucie sytości.

Najważniejsze zalety jakie posiada agar-agar:
– poprawia pracę i florę przewodu pokarmowego
– nadaje uczucie sytości, przez co wspomaga proces odchudzania
– niweluje zaparcia
– wykazuje właściwości wspomagające trawienie i eliminujące toksyny z organizmu
– to naturalna substancja bez barwy, smaku i zapachu
– może być stosowany przez wegan i wegetarian
– przeciwieństwie do żelatyny można go ponownie zagotować
– dań i przekąsek przygotowanych z użyciem agaru nie trzeba wkładać do lodówki, żeby stężały

Jak stosować agar-agar
Agar jest stosowany, jako zamiennik żelatyny w kremach, galaretkach, musach, konfiturach i sosach. Sugerowany sposób spożycia: 4 łyżeczki agaru rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Można również namoczyć agar w niewielkiej ilości chłodnej wody i pozostawić na 15 min do napęcznienia. Otrzymany
w ten sposób żel dodać do żywności.

Nazwa produktu: Agar-agar
Producent: Look Food Sp. z o.o.
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym
miejscu
Gramatura: 100 g

<