Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, zwana również „złotym płynem” otrzymywana jest w wyniku tłoczenia na zimno miąższu oliwek pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasów Omega-9. Ponadto stanowi bardzo dobre źródło witaminy A, która odpowiada za prawidłowe widzenie oraz witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się komórek organizmu.

Najważniejsze zalety oliwy z oliwek:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe

-pełni rolę ochronną w profilaktyce miażdżycy, chorób serca i cukrzycy

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego

-korzystnie reguluje poziom cholesterolu we krwi

-poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
-opóźnia procesy starzenia się komórek

-korzystanie wpływa na wzrost kości u dzieci

-reguluje procesy trawienne

Jak stosować oliwę oliwek?

Oliwa jest podstawowym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej. Jest tłoczona na zimno co oznacza, że stanowi znakomity dodatek do sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, a także dań z makaronu, ryżu i kaszy. Można ją również wykorzystać jako składnik majonezu. Oliwę należy stosować na zimno, ponieważ zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nazwa produktu: Oliwa z oliwek BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<