Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni  powstaje na skutek zimnego tłoczenia nasion dyni pochodzących z ekologicznych gospodarstw rolnych. Tłoczenie odbywa się na zimno, co pozwala na zachowanie wszystkich cennych składników oraz orzechowego smaku i aromatu. Olej ma zielono-brązową barwę i gęstą konsystencje. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin takich jak E, A, D oraz witamin z grupy B, a także steroli roślinnych, selenu i cynku.

Najważniejsze zalety oleju z pestek dyni:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego

-pomaga w zwalczaniu pasożytów jelitowych

-wspiera układ odpornościowy

-działa korzystnie na stawy

-jest źródłem kwasów nienasyconych

-obniża poziom „złego” cholesterolu

-działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo

-zapobiega wypadaniu włosów

-zmniejsza stany zapalne i podrażnienia skórne

-opóźnia procesy starzenia się komórek

Jak stosować olej z pestek dyni?

Polecany do stosowania na zimno jako atrakcyjny i smaczny dodatek do potraw. Posiada lekko orzechowy smak nadający daniom wyjątkowego charakteru. Olej z pestek dyni doskonale sprawdza się do sosów, sałatek, warzyw, zup oraz deserów, szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi.

Nazwa produktu: Olej z pestek dyni BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<