Olej z ostropestu

Olej z ostropestu został wyprodukowany z najwyższej jakości nasion ostropestu plamistego. Tłoczenie odbywa się na zimno, co pozwala na zachowanie wszystkich cennych składników. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasów z rodziny Omega-6. Ponadto stanowi bardzo dobre źródło witaminy E, naturalnego antyoksydantu chroniącego komórki przed starzeniem. Ostropest znany jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na wątrobę, wspomaga regenerację komórek wątrobowych i chroni je przed truciznami. Jest to możliwe dzięki sylimarynie – flawonoidu i silnego utleniacza, którego zawartość w ostropeście wynosi od 1,5- 3 %.

Najważniejsze zalety oleju z ostropestu:

-wspomaga pracę wątroby

wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałając uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki

-wykazuje właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego

-stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

-pobudza wydzielanie żółci i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych

-wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i przyczynia się do powstrzymywania krwawień

-wykazuje działanie osłonowe na wątrobę podczas antybiotykoterapii

-pomaga zwalczać migrenowe bóle głowy

Jak stosować olej z ostropestu?

Olej należy stosować na zimno, ponieważ zawiera cenne składniki, które mogłyby ulec rozkładowi podczas ogrzewania. Można go stosować w celach leczniczych, ok. 3 łyżeczki przed jedzeniem lub jako dodatek do sałatek, kasz, surówek, jogurtów, zup i sosów.

Nazwa produktu: Olej z ostropestu BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<