Olej z nasion słonecznika

Olej słonecznikowy wytwarza się poprzez tłoczenie nasion słonecznika, pochodzących z najwyższej jakości upraw ekologicznych. Tłoczenie odbywa się na zimno, tak by zachować cenne walory odżywcze i smakowe. Ma żółtą barwę i  jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasów z rodziny Omega-6. Ponadto jest jednym z najlepszych źródeł  witaminy E, naturalnego antyoksydantu chroniącego komórki przed starzeniem. Zawiera sterole roślinne regulujące poziom cholesterolu.

Najważniejsze zalety oleju z nasion słonecznika:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

-poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i krążenie krwi

-wspomaga procesy trawienne i łagodzi zaparcia

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego

-poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
-opóźnia procesy starzenia się komórek

-wspomaga układ odpornościowy

-stosowany regularnie niweluje skurcze łydek

-podwyższa zdolność organizmu do wzmożonego wysiłku oraz podnosi efektywność pracy

Jak stosować olej z nasion słonecznika?

Olej należy stosować na zimno, by nie utracić jego naturalnych walorów odżywczych. Z uwagi na swój delikatny smak jest szczególnie polecany jako składnik sałatek, surówek i pieczywa. Sprawdzi się też doskonale jako dodatek do makaronów, kasz i domowych majonezów.

Nazwa produktu: Olej z nasion słonecznika BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<