Olej sezamowy

Olej sezamowy uchodzący za najstarszy olej świata, wytwarzany jest poprzez tłoczenie najwyższej jakości nasion sezamu. Tłoczenie odbywa się na zimno, co pozwala na zachowanie naturalnych walorów odżywczych. Olej sezamowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Uważa się, że to jeden z  najbardziej cenionych olejów w przemyśle spożywczym, nie tylko za jego wartości odżywcze, ale i za oryginalny orientalny smak. Olej sezamowy jest źródłem sezaminy, lecytyny, witaminy B6, D, E, a także fosforu, magnezu, cynku, wapnia i żelaza.

Najważniejsze zalety oleju sezamowego:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego

-obniża poziom „złego” cholesterolu

-wpływa korzystnie na ciśnienie krwi

-działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo

-poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
-opóźnia procesy starzenia się komórek

-przeciwdziała zaparciom

-hamuje proces tworzenia się tkanki tłuszczowej

Jak stosować olej sezamowy?

Olej sezamowy jest szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej. Najczęściej dodawany jest do makaronu, ryżu, warzyw oraz sosów. Posiada lekko orzechowy smak i intensywny zapach nadający potrawom wyjątkowego charakteru. Olej należy stosować na zimno, ponieważ zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nazwa produktu: Olej sezamowy BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<