Olej rydzowy

Olej rydzowy tłoczony jest z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa). Lnianka jest jedną z najstarszych uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej rydzowy został uzyskany metodą tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachował swoje pierwotne właściwości odżywcze. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie  w  diecie  tłuszczów  nasyconych  tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu  prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Jak stosować olej rydzowy?

Olej rydzowy ma szerokie zastosowanie kulinarne, dzięki swojemu oryginalnemu cebulowo-gorczycowemu posmakowi i złocistozielonej barwie. Olej należy stosować na zimno. Doskonały jako dodatek do sałatek, surówek i pieczywa. Sprawdzi się również jako składnik makaronów, kasz i serów. Bardzo dobrze komponuje się z rybami, a w szczególności ze śledziami.

 

Nazwa produktu: Ekologiczny olej rydzowy

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym, suchym, zacienionym miejscu. Po otwarciu najlepiej spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Pojemność: 250ml

<