Olej rydzowy

Olej rydzowy tłoczony jest z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa). Najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej, która jest blisko spokrewniona z rzepakiem. Olej rydzowy stanowi bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: Omega-9, Omega-3,  Omega-6. Ponadto obfituje w witaminę E, naturalny antyoksydant chroniący komórki przed starzeniem.

Najważniejsze zalety oleju rydzowego

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego

-stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, działających protekcyjnie na serce i cały układ krążenia

-łagodzi objawy reumatyzmu

-działa korzystnie na profil lipidowy

-działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo

-poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci

-wykazuje działanie ochronne na wątrobę, trzustkę, jelita i nerki
-opóźnia procesy starzenia się komórek

-normalizuje poziom cukru we krwi

Jak stosować olej rydzowy?

Olej rydzowy ma szerokie zastosowanie kulinarne, dzięki swojemu oryginalnemu cebulowo-gorczycowemu posmakowi i złocistozielonej barwie. Olej należy stosować na zimno ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonały jako dodatek do sałatek, surówek i pieczywa. Sprawdzi się również jako składnik makaronów, kasz i serów. Bardzo dobrze komponuje się z rybami, a w szczególności ze śledziami.

Nazwa produktu: Olej rydzowy BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<