Olej konopny

Olej konopny tłoczony jest na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Charakteryzuje się zielonym odcieniem i lekko orzechowym smakiem, przez co doskonale wzbogaca i pogłębia smak potraw. Jest to jeden z najlepszych olejów pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dodatkowo występują w dobrej proporcji, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie.

Najważniejsze zalety oleju konopnego:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego

-obniża poziom „złego” cholesterolu

-działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo

-wspomaga pracę układu pokarmowego

-wspiera układ immunologiczny

-zmniejsza stany zapalne stawów

-wzmacnia włosy, skórę i paznokcie

-opóźnia procesy starzenia się komórek

-hamuje agregację krwinek, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału i zatoru

Jak stosować olej konopny?

Jego oryginalna, zielonkawa barwa i lekko orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Olej z konopi najlepiej smakuje na zimno, ponieważ zachowuje swój oryginalny smak i właściwości, co sprawia,  że doskonale nadaje się do przygotowywania sosów i sałatek. Można go także użyć do dań mięsnych, rybnych, zup, warzyw, a nawet deserów, musli, koktajli i jogurtów.

Nazwa produktu: Olej konopny BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 250 ml

<