Olej arganowy

Olej arganowy wytwarzany jest z nasion owoców arganii żelaznej, rosnącej wyłącznie w południowej części Maroka. Olej arganowy to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Sprawiło to, że został okrzyknięty „płynnym złotem Maroka”. Tłoczony jest na zimno za pomocą tradycyjnych metod, dzięki czemu zachowuje złocistą barwę i orzechowy aromat. Olej arganowy ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie  w  diecie  tłuszczów  nasyconych  tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu  prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Jak stosować olej arganowy?

Olej arganowy polecany jest do stosowania na zimno, w celu zachowania jego pierwotnych właściwości. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, serów, koktajli, musli oraz pieczywa. Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych. Można go stosować zewnętrznie na skórę i włosy.

Nazwa produktu: Ekologiczny olej arganowy

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Pojemność: 100ml

<