Olej arganowy

Olej arganowy wytwarzany jest z nasion owoców arganii żelaznej rosnącej wyłącznie w południowej części Maroka. Olej arganowy to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie, co sprawiło, że został okrzyknięty „płynnym złotem Maroka”. Tłoczony jest na zimno za pomocą tradycyjnych metod, dzięki czemu zachowuje złocistą barwę, orzechowy aromat i wysoką wartość odżywczą. Zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Ponadto olej arganowy jest bogatym źródłem witaminy E, zwanej „witaminą młodości”, naturalnego antyoksydantu chroniącego komórki przed starzeniem.

Najważniejsze zalety oleju arganowego:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe

-obniża poziom „złego” cholesterolu

-zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych w tym miażdżycy i nadciśnienia tętniczego

-wykazuje działanie przeciwzapalne

-wspomaga pracę nerek i wątroby

-wygładza i nawilża skórę oraz kontroluje wydzielanie sebum

-poprawia wygląd włosów i paznokci

-korzystnie oddziałuje na pracę całego układu nerwowego
-chroni przed promieniowaniem słonecznym
-opóźnia procesy starzenia

Jak stosować olej arganowy?

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w celach spożywczych jak i pielęgnacyjnych. Głęboko nawilża, odżywia i wygładza skórę. W kuchni polecany jest do stosowania na zimno, tak aby zachować jego prozdrowotne właściwości. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, serów, koktajli, musli, deserów oraz pieczywa. Na bazie oleju arganowego można przyrządzić również marynaty i sosy, którym nada on orientalny aromat.

Nazwa produktu: Olej arganowy BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 100 ml

<