Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia ekologicznych orzechów palmy kokosowej, pochodzących ze Sri Lanki. Powstały olej charakteryzuje się przyjemnym smakiem i zapachem kokosa. Palma kokosowa była znana i ceniona już w starożytności. W języku hinduskim jej nazwa – kalpa vriksha, oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Z kolei w języku malajskim nazywa się go pokok seribu guna, czyli „drzewo o tysiącu zastosowań”.  Olej kokosowy składa się głównie z kwasów tłuszczowych średnio łańcuchowych (MCT), m. in. kwasu laurynowego, który posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe.

Najważniejsze zalety oleju kokosowego:

  • jest łatwo strawny i dostarcza natychmiastowej energii
  • wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne
  • zwalcza wolne rodniki, przeciwdziałając procesom starzenia i działając profilaktycznie przeciwko wystąpieniu choroby nowotworowej
  • nawilża skórę i sprawia, że wygląda młodziej
  • redukuje apetyt i wspomaga proces odchudzania
  • stymuluje układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu infekcji
  • chroni przed promieniowaniem słonecznym
  • redukuje odkładanie się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej

Jak stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy nierafinowany doskonale nadaje się do pieczenia, prażenia i smażenia. W temperaturze pokojowej zmienia stan skupienia na ciekły i świetnie sprawdza się do sałatek, dressingów i deserów.

Nazwa produktu: Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: zaciemnione i suche miejsce

Pojemność: 400 ml

<