Żyto ekspandowane

Ekspandowane żyto powstaje z całych ziaren żyta pod wpływem działania gorącej pary i wysokiego ciśnienia. Dzięki temu procesowi produkt posiada złocistą barwę i przyjemny aromat prażonego zboża. Żyto pochodzi z Azji Środkowej i jest jednym z najstarszych zbóż chlebowych. Pierwsze uprawy w Europie sięgają 1000 lat p.n.e. Żyto ma niższą zawartość skrobi niż pszenica, a wyższą błonnika pokarmowego i dzięki temu jego wartość kaloryczna jest niższa. Ponadto żyto jest bogate w składniki mineralne, m.in. magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, żelazo oraz witaminy z gruby B (B1, B2 i B6) i witaminę E, która hamuje procesy starzenia się komórek ciała.

Najważniejsze zalety żyta ekspandowanego:

  • dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega chorobom układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości
  • zawiera więcej dobrze rozpuszczalnego błonnika niż pszenica, co pomaga zmniejszać wchłanianie cholesterolu z pokarmu
  • sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych
  • wykazuje działanie antynowotworowe i zapobiega osteoporozie
  • korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni jelito grube przed nowotworami
  • zapewnia uczucie sytości, zmniejsza apetyt oraz reguluje przemianę materii
  • korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego
  • wspomaga prawidłowy proces budowy tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, włosów, paznokci i skóry

Jak stosować żyto ekspandowane?

Żyto ekspandowane stanowi idealną przekąskę lub znakomity dodatek do jogurtu, owsianki, musli, wypieków i deserów.

Nazwa produktu: Żyto ekspandowane

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 120 g

<