Ekologiczna soczewica zielona

Soczewica to jedna z najstarszych roślin strączkowych uprawianych na świecie. Była jednym z podstawowych pokarmów starożytnych Rzymian i Greków. Charakteryzuje się wysoką zawartością dobrej jakości białka roślinnego i błonnika pokarmowego, dlatego stanowi ważny i odżywczy składnik codziennej diety. Ponadto zielona soczewica dostarcza witamin z grupy B oraz wiele cennych minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo i wapń.

Najważniejsze zalety jakie posiada zielona soczewica:

  • charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę
  • stosowana jest pomocniczo w leczeniu anemii
  • regularne spożycie dobrze wpływa na cerę
  • poprawia pracę układu pokarmowego, przemianę materii i wspomaga odchudzanie
  • w przeciwieństwie do fasoli jest łatwo strawna
  • nadaje uczucie sytości, przez co hamuje apetyt
  • pomaga obniżyć wysoki poziom ciśnienia krwi i „złego” cholesterolu
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy

Jak stosować zieloną soczewicę?

Soczewica zielona jest nieco bardziej intensywna w smaku niż inne odmiany soczewicy. Świetnie pasuje do dań z dodatkiem kasz, grzybów i mięsa. Soczewica nie wymaga moczenia przed przygotowywaniem, jednak przyspiesza to czas gotowania. Soczewica zielona po ugotowaniu zachowuje sypkość i nie rozpada się. Stanowi idealny dodatek do sałatek, zup i dań głównych. Na bazie soczewicy można przyrządzić warzywne pasztety i burgery. Stanowi odżywczy i smaczny farsz do pierogów, gołąbków, krokietów, naleśników.

 

Nazwa produktu: Ekologiczna zielona soczewica

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.

Gramatura:  400 g

<