Quinoa

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana jest od ponad 5000 lat na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Quinoa była podstawowym zbożem w Imperium Inków. Indianie mówili o niej „matka wszystkich ziaren” i wierzyli, że jest święta. Od wielu lat jest konsumowana w Ameryce Południowej, a kilka lat temu dotarła także do Europy, gdzie osiągnęła status „superfood”.

Jak stosować komosę ryżową?

Znalazła zastosowanie jako niskokaloryczny dodatek do zup, sałatek lub ryby czy mięsa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze i makarony. Można spożywać ją również na śniadanie jako zamiennik popularnej owsianki.

Sugerowany sposób przygotowania: 1 szklankę ziaren (180 g) wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

 

Nazwa produktu: Quinoa ekologiczna

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.

Gramatura:  300g

<