Quinoa

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana jest od ponad 5000 lat na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Quinoa była podstawowym zbożem w  Imperium Inków. Indianie mówili o niej „matka wszystkich ziaren” i wierzyli, że jest święta. Od wielu lat jest konsumowana w Ameryce Południowej, a kilka lat temu dotarła także do Europy, gdzie osiągnęła status „superfood”. Zaliczana jest do grupy pseudozbóż, roślin niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi w ziarnach. Quinoa jest bezglutenowa, bogata w  białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Ponadto stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, witamin (z grupy B i E) oraz minerałów (żelaza, magnezu, potasu wapnia i fosforu). Polecana jest chorym na celiakię, wegetarianom oraz osobom chcącym zredukować masę ciała.

Najważniejsze zalety komosy ryżowej:

  • zawiera w sobie komplet aminokwasów egzogennych, dlatego stanowi bardzo dobre źródło białka
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz antynowotworowe
  • ułatwia przyswajanie wapnia z pożywienia
  • zawiera kwercetynę i kemferol, flawonoidy wykazujące prozdrowotne działania na organizm
  • regularne spożycie zapobiega występowaniu chorób układu krążenia
  • charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, dlatego poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
  • posiada niski indeks glikemiczny
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe

Jak stosować komosę ryżową?

Komosę ryżową należy gotować w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody) w czasie od 10 do 15 minut. Znalazła zastosowanie jako niskokaloryczny dodatek do zup, sałatek lub ryby czy mięsa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze i makarony. Można spożywać ją również na śniadanie jako zamiennik popularnej owsianki.

Nazwa produktu: Quinoa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.

Gramatura:  300 g

<