Proso ekspandowane

Proso ekspandowane, inaczej popping lub proso dmuchane powstaje z kaszy jaglanej. Kasza jaglana nazywana jest „królową kasz”, ze względu na wysokie walory odżywcze i szerokie zastosowanie kulinarne. Wartości prozdrowotne prosa sprawiają, że produkty z tego ziarna coraz częściej trafiają na nasze stoły. Proso obfituje w cenne witaminy z grupy B: B1, (tiaminę), B2 (ryboflawinę) i B6 (pirydoksynę). Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza oraz krzemu, który odpowiada za zdrowy wygląd włosów, paznokci  i skóry. Posiada właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo korzystne, ponieważ współczesna dieta jest nasycona produktami kwasotwórczymi.

Najważniejsze zalety prosa ekspandowanego:

  • magnez zawarty w kaszy jaglanej pomaga zredukować stres
  • żelazo zawarte w kaszy jaglanej, zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii
  • dostarcza cennego kwasu krzemowego, który wzmacnia stawy i poprawia kondycję włosów i paznokci
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przez co chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
  • działa korzystnie na układ nerwowy, zwiększając pamięć i koncentrację
  • jest łatwo strawna i nie zawierają glutenu, dzięki temu stanowią wartościowe źródło energii
  • wykazuje właściwości antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, dlatego zalecana jest podczas przeziębienia
  • poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie i wspomaga proces odchudzania
  • utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych oraz reguluje poziom cholesterolu w naszym organizmie

Jak stosować proso ekspandowane?

Ekspandowane proso doskonale sprawdza się jako odżywczy dodatek do śniadańia. Polecany jest jako składnik musli, granoli, jogurtu i owsianki. Proso ekspandowane można stosować także do deserów i wypieków.

Nazwa produktu: Proso ekspandowane

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu

Gramatura: 120 g

<