Ostropest plamisty nasiona

Ostropest plamisty (Silybum marianum), popularnie nazywany ostem jest rośliną pochodzącą z rodziny astrowatych, występującym powszechnie w Europie Południowej, Afryce Północnej oraz Azji Środkowej. Na polskich łąkach można go spotkać dziko rosnącego. Znany jest ze swoich właściwości antyhepatotoksycznych. Ostropest zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, chroniąc ten narząd przed działaniem szkodliwych substancji. Jest to możliwe dzięki zawartości sylimaryny. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych i pobudza jej zdolności regeneracyjne.

Najważniejsze zalety oleju z ostropestu:

wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki

-ma właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych

-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego

-jest źródłem kwasów nienasyconych

-pobudza układ odpornościowy

-wspomaga pamięć i koncentrację

-pobudza wydzielanie żółci i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych

-wzmacnia ściany naczyń krwionośnych

-wykazuje działanie osłonowe na wątrobę podczas antybiotykoterapii

Jak stosować nasiona ostropestu plamistego?

Ostropest zaleca się w ilości 7g nasion dziennie. Nasiona można rozetrzeć w moździerzu lub spożywać w całości. Jest polecany do spożycia samodzielnie lub z jogurtem, musli bądź koktajlem. Stanowi znakomity  dodatek do dań gorących – kasz, zup i sosów.

Nazwa produktu: Ostropest plamisty BIO

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.

Gramatura: 100 g/ 200 g

<