Ekologiczne otręby orkiszowe

Ekologiczne otręby orkiszowe powstają poprzez zgniecenie ziaren orkiszu. Orkisz (Triticum spelta) jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. W czasach starożytnych był ceniony i uprawiany przez Izraelitów na Bliskim Wschodzie, a w Europie przez German i Rzymian, którzy uznawali orkisz za pokarm dający siłę. Z tego względu był spożywany przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach. Orkisz charakteryzuje się lepszymi właściwościami odżywczymi niż pszenica zwyczajna. Obfituje w błonnik, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak: magnez, żelazo, miedź, potas, cynk oraz jod.

Najważniejsze zalety otrąb orkiszowych:

  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, wpływa korzystnie na obniżenie stężenia cholesterolu
  • wzmacniają układ odpornościowy i posiadają właściwości przeciwzapalne
  • wpływają na wydłużenie czasu odczuwania sytości po spożytym posiłku
  • wspomagają układ nerwowy, zwiększając koncentrację oraz zwalczając stres
  • pomagają zapobiegać nowotworom (jelita grubego i żołądka) oraz usprawniają wypróżnianie
  • stanowią doskonałe remedium na zaparcia
  • wspierają proces utraty masy ciała
  • dostarczają kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci
  • poprawiają aktywność mózgu, wzmacniają koncentrację i poprawiają nastrój

Jak stosować otręby orkiszowe?

Otręby orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Stanowią znakomity składnik musli, deserów i ciasteczek. Sprawdzają się również jako dodatek do wypieku pieczywa i ciast.

Nazwa produktu: Ekologiczne płatki orkiszowe

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura:  150 g

<