Ekologiczne otręby orkiszowe

Otręby orkiszowe powstają podczas procesu przemiału orkiszu. W ich skład wchodzi głównie zewnętrzna warstwa ziarna. Orkisz to stary gatunek zboża, będący odmianą pszenicy. W czasach starożytnych był ceniony i uprawiany przez Izraelitów na Bliskim Wschodzie, a w Europie przez German i Rzymian, którzy uznawali orkisz za pokarm dający siłę. Z tego względu był spożywany przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach. Otręby orkiszowe charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Jak stosować otręby orkiszowe?

Otręby polecane są jako zdrowy i odżywczy dodatek do codziennego śniadania. Znakomicie komponują się z owsianką, musli, czy koktajlem. Możemy je wykorzystać również zamiast bułki tartej – jako panierkę do mięs lub smażonych warzyw. Otręby sprawdzają się również jako wypełniacz warzywnych burgerów i pieczywa.

 

Nazwa produktu: Ekologiczne otręby orkiszowe

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.

Gramatura:  150g

<