Ekologiczna kasza jaglana

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, jednego z najstarszych i najbardziej odżywczych zbóż. Proso było uprawiane już w starożytności i epoce bizantyńskiej. Znano dwa podstawowe gatunki prosa: proso zwyczajne – nazywane po łacinie milium oraz włośnicę –po łacinie panicum. W średniowiecznej Europie uprawa prosa uległa znacznemu ograniczeniu. Zboże to powróciło na nasze stoły w XX wieku, głównie w postaci kaszy. Kasza jaglana stała się jednym z podstawowych składników współczesnej kuchni polskiej, dlatego często jest nazywana „polskim ryżem” lub „królową kasz”.

Jak stosować kaszę jaglaną?

Kasze jaglaną można uprażyć przed gotowaniem. Należy przed spożyciem wypłukać najlepiej w zimnej wodzie 2-3 razy, aż do uzyskania klarownej wody. Następnie należy zalać ziarna w proporcji 2 do 1 wodą, lekko posolić i gotować pod przykryciem. Kasza jaglana stanowi doskonały składnik zarówno dań wytrawnych, jak i deserów.

 

Nazwa produktu: Ekologiczna kasza jaglana

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.

Gramatura: 1000g

<