Mąka z ostropestu plamistego

Mąka z ostropestu plamistego powstała poprzez zmielenie odtłuszczonych nasion ostropestu plamistego – rośliny należącej do rodziny astrowatych, która posiada niezwykłe walory odżywcze. Ostropest plamisty znany jest z dobroczynnego działania na wątrobę. Za jego niezwykłe właściwości odpowiedzialny jest kompleks flawonoidów zwany sylimaryną. Sylimaryna chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem związków toksycznych, w tym alkoholu i pobudza jej regenerację. Mąka pozyskiwana z nasion ostropestu odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz białka, a niską węglowodanów przyswajalnych.

Najważniejsze zalety mąki z ostropestu plamistego:

  • stabilizuje strukturę błon komórkowych hepatocytów i stymuluje zdolności regeneracyjne wątroby
  • zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach mózgu zapobiegając zmianom neurodegeneracyjnym
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga perystaltykę jelit i mikroflorę przewodu pokarmowego
  • spowalnia proces trawienia węglowodanów i posiada niski indeks glikemiczny
  • obniża ryzyko powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym
  • zmniejsza stężenie bilirubiny, której nadmiar prowadzi do żółtaczki
  • pobudza układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej
  • zwiększa uczucie sytości i hamuje apetyt

Jak stosować mąkę z ostropestu plamistego?

Mąkę z ostropestu plamistego poleca się łączyć z innymi mąkami jako odżywczy dodatek do wypieku chleba, naleśników lub ciast. Znakomicie sprawdza się jako składnik zdrowych koktajli i owsianek. Ponadto mąka z ostropestu idealnie komponuje się z wytrawnymi daniami na bazie kaszy oraz jako składnik zagęszczający sosy i zupy.

Nazwa produktu: Mąka z ostropestu plamistego

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 500 g

<