Mąka ryżowa bezglutenowa

Mąka ryżowa to produkt pozyskiwany z ryżu, stosowany najczęściej w kuchni azjatyckiej. Oczyszczone ziarna poddaje się procesowi mielenia. Ryż stanowi cenne źródło składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, żelazo i cynk oraz witamin z grupy B i witaminy E. Jest także źródłem błonnika pokarmowego regulującego funkcje trawienne. Mąka pozyskiwana z ryżu, stanowi znakomitą alternatywę popularnej mąki pszennej, a w odróżnieniu od niej nie zawiera glutenu – białka o właściwościach alergizujących. Dlatego też jest powszechnie stosowana u osób z celiakią i nietolerancją glutenu w diecie bezglutenowej.

 

Najważniejsze zalety mąki ryżowej:

-pozbawiona jest glutenu – białka mogącego wywoływać alergię

-stymuluje układ odpornościowy

-wpływa pozytywnie na układ nerwowy i koncentrację

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-pomaga w regulacji ciśnienia tętniczego krwi

-wpływa korzystnie florę bakteryjną i pracę przewodu pokarmowego

-jest mniej kaloryczna niż biała mąka pszenna i posiada niższy indeks glikemiczny

Jak stosować mąkę ryżową?

Mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni azjatyckich. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Produkuje się z niej pieczywo, makaron i papier ryżowy. Znajduje zastosowanie do wyrobu ciast i naleśników. Azjaci stosują ją do zagęszczania zup i sosów, a także kisieli, i deserów. Jest istotnym składnikiem kuchni japońskiej i innych krajów azjatyckich.

Nazwa produktu: Mąka ryżowa bezglutenowa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 500g

<