Mąka kukurydziana bezglutenowa

Mąka kukurydziana powstaje z najwyższej jakości ziaren kukurydzy. Posiada złocisty kolor i delikatny, słodki smak. Powszechnie stosowana jest w diecie bezglutenowej jako zamiennik białej pszennej mąki. Nadaje wypiekom delikatną i lekką strukturę oraz atrakcyjną żółtą barwę. Kukurydza stanowi źródło błonnika pokarmowego, składników mineralnych, takich jak: żelazo, potas, magnez, selen oraz witamin: A, E i z grupy B. Dodatkowo zawiera w sobie barwnik z grupy karotenoidów – zeaksantynę, o właściwościach antyoksydacyjnych.

Najważniejsze zalety mąki kukurydzianej:

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

-zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oka – choroby, która dotyka osoby starsze

-nie zawiera glutenu, dlatego jest odpowiednia dla osób z celiakią

-hamuje procesy starzenia się komórek

-pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego

-wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny

Jak stosować mąkę kukurydzianą?

Mąka kukurydziana jest doskonałą alternatywą dla mąki pszennej. Mąkę kukurydzianą wykorzystuje się do pieczenia ciast, ciasteczek, biszkoptów, tortilli i bułek. Nadaje wypiekom lekkości oraz ładny, złocisty kolor. Można jej także używać do zagęszczania sosów i zup lub jako panierka do mięs i ryb.

Nazwa produktu: Mąka kukurydziana bezglutenowa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 500 g

<