Ekologiczna mąka z amarantusa

Mąka z amarantusa powstaje poprzez zmielenie nasion szarłatu, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Amarantus to pseudozboże, którego walory odżywcze zostały docenione już kilka tysięcy lat temu przez plemiona Inków i Azteków. Z tego względu nazywany jest „złotem Inków”. Mąka z amarantusa stanowi wartościowy element diety, ponieważ dostarcza wysokiej jakości białka, łatwostrawnych węglowodanów i błonnika, wspomagającego pracę przewodu pokarmowego. Obfituje w składniki mineralne, przede wszystkim żelazo, ale także wapń, miedź, selen, potas i magnez.

Najważniejsze zalety mąki z amarantusa:

  • stanowi źródło białka, zawierającego komplet aminokwasów egzogennych, w tym lizynę, metioninę i tryptofan
  • zawiera duże ilości skwalenu, który jest silnym antyoksydantem
  • przeciwdziała występowaniu anemii, ponieważ obfitują w żelazo – składnik hemoglobiny, który transportuje tlen
  • dzięki obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomaga pracę układu krwionośnego i obniża poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy
  • pobudza perystaltykę jelit i zapewnia prawidłową mikroflorę w przewodzie pokarmowym
  • oddziałuje pozytywnie na skórę, zmniejszając jej suchość i podrażnienia
  • nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją stosować osoby na diecie bezglutenowej

Jak stosować mąkę z amarantusa?

Mąka z amarantusa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, naleśników, makaronów oraz chleba. Można jej także użyć do zagęszczania sosów i zup lub jako panierki do mięs.

Nazwa produktu: Ekologiczna mąka z amarantusa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 500g

<